Alla skulle de till Paris. Europas kulturhuvudstad under många år. De var konstnärer, författare, poeter, musiker… Ja, alla, som kan inrymmas i den mångsidiga kulturens vida sfär. De kom i svärmar vid olika tidsperioder. Hundratals, kanske tusentals. Här fanns det bördiga klimatet för alla kreativa begåvningar, inom sina olika fack och konstriktningar.
Här fick man utvecklas med likasinnade och redan etablerade. Här var taket högt till det som var tillåtet. Här kunde man göra sig ett namn och bli berömd. Konsten gjorde ingen skillnad på rik och fattig. Konsten brydde sig inte om varifrån man kom. Fransmän blandade sig med tyskar, ryssar, engelsmän, spanjorer, amerikaner… och inte minst skandinaver.
Sverige hade många på plats under olika perioder. Både konstnärer och de som använde penna eller skrivmaskin. Perioder, som gick i vågor. Vågor, som man brukar tala om, som åren runt 1900, 1920 och 1950.
Följ med till Paris, på en spännande och färgstark resa med dessa bohemer. Till de områden där konstlivet frodades som mest. Till Montmartre, Montparnasse, Germain-des- Prés och Quartier Latin. Från åren innan sekelskiftet 1900 till 1950-talet.
Den här essän är skriven utifrån mina egna vandringar i Paris olika stadsdelar. Anledningen var att försöka skapa mig själv en bild av hur den moderna konsten utvecklades i Paris under några deciennier.
Resultatet blev den här populärversionen, som jag själv hade saknat. Och som jag nu gärna delar med mig. Om du har några synpunker hoppas jag att du hör av dig.
Förhoppningsvis får du en trevlig läsning.
Välkommen till Paris!
Först tar vi metron till Pigalle och sedan går vi uppför kullen i Montmartre.