Salvador Dalí är utan tvekan en av de mest spektakulära konstnärerna i modern tid. Ett universalgeni, liksom Leonardo da Vinci var på sin tid. Han experimenterade, chockerade, oroade och överraskade i allt han höll på med. Men han var också en exceptionellt duktig målare, som hade kunnat tävla mot många av de skickliga barockmålarna på 1600-1700-talet.

Förutom målningar, grafik och skulpturer, hade han sina händer på det mesta inom mediavärlden: Böcker, tidningar, illustrationer, film, fotografi, affischer, operalibretton…

Han var också en mästare i att själv synas i många sammanhang och media. Som mustaschprydd dandy var han då känd för sina motsägelsefulla påståenden om allt från politik till religion.

Dessutom designade han en mängd olika attiraljer, som tyger, parfymflaskor, juvelsmycken, möbler… Hans konstnärliga idérikedom gjord honom också till en enastående partner till bland andra modeskaparen Elsa Schiaparelli, och filmskaparna Walt Disney och Alfred Hitchcock.

Salvador Dalí är naturligtvis mest känd för sin konst. I den kunde han bryta mot alla konventioner, chockera och skapa förvirring.

Han kallade själv sitt vansinne för sin paranoisk-kritiska metod, som gick ut på att försätta sig i ett tillstånd där drömmarnas undermedvetna värld står i samklang med den vakna världen runt omkring.

Där människor, händelser och annat saknar betydelse i sig, men där tid och rum flyter ihop och genomgår otroliga och förbluffande förvandlingsnummer.

Hans namn: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech.

Hans namn: Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech.

Välkommen till Salvador Dalís underbart förskräckliga värld!