De kompletterade i själva verket varandra som rött och grönt, och de var lika motsatta som vitt och svart. De var två sidor om samma mynt. Matisse elektrifierande personlighet svarade mot Picassos magnetism, och deras närvaro i samma rum skapade ett enastående kraftfält.

Han hade lagt sig till vanan att sitta på Le Dôme i exakt en timme mellan fem och sex på eftermiddagen. Han var alltid elegant, välvårdad och distingnerad med handskar och käpp med guldkrycka. När han kommit in gick han fram till sitt vanliga lilla runda bord och satt ensam med en kopp te eller ett glas mineralvatten... Så respektingivande var hans ansiktsuttryck, så uppenbar hans önskan att vara ensam, att ingen vågade störa honom eller hälsa.

Françoise Gilot

Matisse: Färg - Picasso: Form.

Kandinsky

Den som minns de lördagsbjudningar, som Gertrude Stein hade för Paris intellektuella avangarde, har nog en mer nyanserad bild av Matisse.

Här imponerade Matisse med sitt lugn och sitt klara intellekt. Han sökte en rofylld klarhet, fri från störningar. Både i livet och med sitt måleri. Picasso däremot, gjorde ett truligt intryck och var fylld av uppror.

Matisse såg också ut som om han visste vad han talade om. Med sina bestämda ansiktsdrag, tjocka glasögon och myndiga skägg. Så fort samtalet kom in på måleri kunde han knappt hejdas. Han påstod, argumenterade, försökte övertyga…

""Läsande kvinna" (1894).

"Le Dessert" eller "Middagsbordet" (1897).

Även om Matisse och Picasso var varandras motpoler, och kom att representera två olika konstriktningar (fauvism och kubism), så accepterade de varandra som skickliga yrkesmän och blev också vänner för livet, till och från. Gemensamt för dom var att de skulle bli ansedda som världens främsta 1900-talsmålare.

Gertrude Stein tyckte om både Matisse och Picasso. Hon behandlar ämnet i sin novell Matisse, Picasso and Gertrude Stein. En annan bok som kan vara av intresse är Matisse och Picasso - vänner och rivaler av Françoise Gilot. För er som vill gå till djupet i Matisses historia rekommenderas Den okände Matisse av Hilary Spurling.

"Den gröna linjen" (1905).

"Kvinna med hatt" (1905).

"Idolen" (1906).

"Livets glädje" (1905-1906).

"Harmoni i rött" (1908).

"Dansen" (1910).